Position Tracking is een tool in SEMrush die het mogelijk maakt om uw positie in de zoekresultaten bij te houden voor bepaalde keywords. Als u bepaalde keywords verwerkt in de content van uw website, zal Google uw website makkelijker oppikken en hoger plaatsen in de zoekresultaten. Deze evolutie kan u volgen als u de keywords oplaadt in de Position Tracking in SEMrush.

Screenshot uit het dashboard van Position Tracking in SEMrush

Wat krijgt u allemaal te zien binnen uw dashboard van Position Tracking?

 • Visibility: dit percentage geeft weer hoe goed uw website zichtbaar is in Google. Dit cijfer wordt gebaseerd op alle keywords die u heeft ingegeven. Wanneer u 0% visibiliteit heeft, wil dat zeggen dat u voor geen enkel van de keywords in de top 100 staat. Omgekeerd staat u voor al uw keywords op de eerste plaats.
 • Estimated Traffic: dit cijfer is de kans dat er op uw resultaat wordt geklikt in de zoekresultaten op basis van uw positie in die zoekresultaten. Het wordt berekend op basis van de gemiddelde click-through rate van elke positie in de zoekresultaten van Google, vermenigvuldigd met het volume van het keyword en gedeeld door 30 (aantal dagen in een maand).
 • Average position: dit is wel duidelijk, het is de gemiddelde positie van uw website in de zoekresultaten gebaseerd op de keywords die u heeft ingegeven.
 • Keywords: hier ziet u met hoeveel keywords u in de top drie staat van de zoekresultaten. Ook de top 10, 20 en 100 worden hier weergegeven. Als laatste laten ze zien hoeveel keywords er verbeterd zijn en hoeveel er verslechterd zijn qua positie.
 • Rankings distribution: dit geeft hetzelfde weer als de tabel ‘Keywords’. Alleen ziet u hier in een grafiek hoe het evolueert over de laatste 7 dagen.
 • Top keywords: Dit zijn de keywords waar u het beste voor scoort.
 • Positive Impact: hier staan de keywords waarbij u bent gestegen in de zoekresultaten
 • Negative Impact: hier staan de keywords waarbij u bent gedaald in de zoekresultaten
 • Top competitors: hierin vindt u een grafiek van uw concurrenten in de markt die een betere of slechtere visibiliteit hebben dan uw website
 • SERP features: hier staan de rich snippets opgelijst die voorkomen in de keywords die u heeft opgeladen. Daarnaast ziet u ook verschijnen wanneer u in één van die rich snippets staat.
 • Pages: hier ziet u de pagina’s die het beste scoren en waarop u met de meeste keywords rankt.
Screenshot uit SEMrush Position Tracking.

In de tab rankings ziet u dan de keywords staan die u opgeladen heeft. U kan tot 4 andere domeinen toevoegen om uw eigen website te vergelijken met concurrenten. We raden aan hier wat mee te spelen, maar let wel op! Eenmaal u een keyword verwijderd uit uw position tracking, bent u ook de data van dat keyword kwijt.

Aanbevolen artikel  SEO Content kalender: hoe maak ik er een voor mijn KMO?

U kan ook kiezen om lokaal uw posities te bekijken of op verschillende toestellen, zoals mobiel of desktop. Indien u rapporten moet doorsturen naar uw baas, maakt SEMrush het u enorm eenvoudig om al deze gegevens in één keer te kunnen downloaden in een pdf.

Wilt u de Position Tracking van SEMrush eens uitproberen? Probeer SEMrush gratis uit.

SEMrush eens gratis uitproberen? Dankzij ons partnership met SEMrush kan u vandaag een gratis pro-account starten. Meer informatie vindt u hier!