SEO is meer dan websites optimaliseren op basis van relevante keywords. Ook de technische fundamenten waarop uw website is gebouwd, beïnvloeden uw positie in de Google zoekresultaten.  Eén van de technische elementen die vandaag niet meer mag ontbreken op uw website zijn ‘gestructureerde gegevens’ of ‘structured data’. 

Wat doet structured data?

Structured data is geen nieuw begrip binnen SEO. De voorbije jaren werd er echter vaak te weinig aandacht aan besteed omdat het geen directe impact zou genereren. Toch wordt het steeds belangrijker om gestructureerde gegevens in de broncode van uw website te implementeren.

Structured data zorgt ervoor dat elk type content op uw website ultra-verstaanbaar gemaakt wordt voor zoekmachines als Google. Of zoals de term zelf al aangeeft: het brengt structuur in de informatie die u aanbiedt. Het is immers voor een Google-bot, maar evengoed die van Facebook, niet altijd evident om te begrijpen waarover uw content gaat, wat ze waar moeten vinden en hoe ze uw website in zijn geheel moeten interpreteren. Deze gestructureerde gegevens helpen dit te organiseren.

Wat is de impact van gestructureerde gegevens op het aantal bezoekers?

Hoe beter inzicht Google krijgt in uw content via gestructureerde gegevens, hoe makkelijker of sneller de zoekmachine deze content zal voorstellen in de zoekresultaten. De kans stijgt dus sowieso dat u meer zichtbaar wordt en dus meer bezoekers zal aantrekken.

Zoekmachines en zeker Google (op kop) maken meer en meer gebruik van ‘rich snippets’ of verrijking van hun zoekresultaten. U bent ongetwijfeld als zo’n rich snippet tegengekomen, denk aan reviews in de zoekresultaten of recepten of thumbnails of zelfs vaak gestelde vragen en antwoorden. Het toepassen van gestructureerde gegevens verhoogt dus ook de kans dat Google uw content in deze rich snippets meeneemt.

Aanbevolen artikel  AMP: standaard voor mobiel-vriendelijke pagina's

Maar er is meer! Zocht u recent nog naar een specifiek merk? Of gaf u bij uw zoekopdracht ook het woord ‘website’ in? Dan kreeg u misschien de Sitelink Search Box te zien waarmee u zonder door te klikken al gebruik kan maken van die website’s zoekfunctie.

Hoe implementeert u de Sitelink Search Box?

Nadat Google de nieuwe Sitelink Search Box aankondigde werd deze vrijwel onmiddellijk een van snelst groeiende schema-implementaties op het web. Volgens Similar Tech, een sales insights platform, domineert deze SearchAction-markup nu alle andere schema-types bij de top 1 miljoen websites die het bedrijf controleert.

De standaard voor dergelijke toepassingen is schema.org. Geen onbekende codering bij webbouwers en SEO-specialisten. In vergelijking met andere markups is de Search Box trouwens heel eenvoudig toe te voegen aan de html. U dient dus uw webbouwer opdracht te geven de juiste schema.org code te implementeren op uw website.

Andere types structured data

Er worden frequent nieuwe type gestructureerde gegevens toegevoegd, maar volgende kan u zeker alvast implementeren:

  • Corporate contact information (wie moet ik bellen voor welk probleem)
  • Uw bedrijfslogo in de zoekresultaten
  • De verschillende diensten die een bedrijf aanbiedt
  • De verschillende producten die een bedrijf aanbiedt
  • Recepten: welke ingrediënten zijn nodig en hoe maak ik het recept klaar?
  • Boeken: auteur, uitgever, jaar van uitgave…
  • Dataset: bron, datum van publicatie…
  • Video: eigenaar, lengte van de video, kwaliteit…
  • Evenementen en cursussen: waar, wanneer, prijs…
  • Nieuwsartikels en blogs: auteur, datum van publicatie, onderwerp, titel, foto…
  • Vacatures: welke functie, plaats van tewerkstelling, voorwaarden…