Of de welgekende SEO trefwoorden analyse! Een goede trefwoorden analyse voor SEO geeft u volgende inzichten:

  • Welke zoekopdrachten gebruikt uw doelgroep om uw informatie over uw product/dienst online op te zoeken?
  • Hoeveel wordt elke zoekopdracht gebruikt?
  • Is er een verschil in volumes tussen lokale zoekopdrachten en nationale zoekopdrachten?
  • Op welke zoekopdrachten scoort u reeds en hoe hoog?
  • Wie zijn uw concurrenten op de gegeven zoekopdrachten?
  • Welke content scoort er op uw zoekopdrachten?

Als u het echt grondig wil aanpakken plot u de resultaten van de trefwoorden analyse ook nog eens op een tijdslijn zodat u weet wanneer uw doelgroep in welke volumes bepaalde zoekopdrachten gebruikt. Dit kan voor u een goede basis vormen voor een commerciële kalender en/of content planning (bv. op sociale media).

Waarvoor wordt een SEO trefwoorden analyse gebruikt?

Vooreerst uiteraard voor het optimaliseren van de content van uw website met als doelstelling hoger te scoren op de gegeven trefwoorden. Maar wij gebruiken deze analyses nog voor heel wat andere doeleinden:

  • Opstellen van een content kalender al dan niet in combinatie met een top topical kalender
  • Detecteren van concurrentie en monitoren van hun online evoluties
  • Genereren van opportuniteiten voor product- en dienstontwikkeling
  • Onderbouwen van digitale strategie en/of business plan
  • Monitoren van de marktvraag
  • Etc.

Waarop letten bij het uitvoeren van een SEO trefwoorden analyse?

Probeer u zo goed mogelijk te verplaatsen in uw doelgroep: zij zullen immers andere woordenschat en taal gebruiken. Onderzoek welke termen en begrippen uw concurrenten gebruiken, bekijk niet alleen uw eigen website maar evalueer ook grondig de content en gebruikte bewoording van uw concurrenten.

Aanbevolen artikel  Hoe meet ik mijn SEO resultaten?

Focus zowel op short tail als long tail zoekopdrachten. Voorbeeld van een short tail zoekopdracht: ‘digitale marketing’. Voorbeeld van een long tail zoekopdracht: ‘hoe ontwikkel ik een digitale marketingstrategie voor mijn KMO’.

Focus niet enkel op zoekopdrachten met veel volume. Het kan makkelijker en sneller en dus effectiever zijn om te starten met zoekopdrachten waar minder volume en mogelijks ook minder concurrentie op zit.

Maak een trefwoordenanalyse per taal, het spreekt voor zich dat een Waal andere zoekopdrachten zal gebruiken dan een Vlaming.

Gebruik veel varianten en maak combinaties: ‘betaalbare digitale marketing’, ‘kwalitatieve digitale marketing’, ‘betaalbare performance marketing’, etc.

Ready for launch?

Begin met de structuur van uw analyse: hoe ga ik mijn trefwoordenanalyse opbouwen? Bv. een trefwoordengroep voor ‘product’, ‘diensten’, ‘vacatures’, ‘USP’, ‘merken’. U doet dit het beste in Excel.

Definieer binnen elke trefwoordengroep de voornaamste kernwoorden. Dit zijn doorgaans de woorden die u het meeste gebruikt en waarschijnlijk reeds op uw website zullen staan.

Bekijk of er voor deze kernwoorden synoniemen bestaan of varianten en voeg deze toe aan de trefwoordengroep.

Onderzoek de website van uw belangrijkste concurrenten en evalueer of zij nog andere varianten van uw kernwoorden gebruiken. Voeg ook deze toe aan uw trefwoordengroep.

Na deze 4 stappen heeft u doorgaans uw short tail trefwoorden samengesteld. We dienen deze nu nog uit te bereiden met long tail trefwoorden.

Lijst adjectieven op die passen bij uw propositie: bv. ‘goedkoop’ of ‘betaalbaar’, ‘rood’ en ‘groen’ en ‘geel’, ‘uit metaal’ of ‘uit hout’ of ‘uit plastic’. Hou dit wel logisch: ‘groene digitale marketing voor KMO uit metaal’ heeft weinig relevantie.

Aanbevolen artikel  SEO Content kalender: hoe maak ik er een voor mijn KMO?

Combineer de kernwoorden met de adjectieven en kom zo tot nieuwe, eerder long tail woorden. Een handige tool om combinaties te maken is combinewords.com.

De verzameling bestaande uit deze short tail en long tail zoekopdrachten vormt de basis voor uw trefwoordenanalyse.

U dient deze trefwoorden vervolgens op te laden in een SEO tool. Wij raden u Semrush aan. Semrush zal u voor elk van de zoekopdrachten in uw analyse geven wat het zoekvolume is, hoe goed u reeds scoort met welke content en wie uw concurrenten zijn op elk gegeven woord. Deze tool zal u ook suggesties geven voor nieuwe trefwoorden.

Op basis van deze inzichten kan u reeds beginnen met bepaalde trefwoorden te verwerken in uw content of te gebruiken in uw linkbuilding. Lees zeker ook deze blogpost over SEO copywriting.

Wenst u het echt goed en volledig te doen dan dient u de geselecteerde trefwoorden te attribueren aan uw content, primaire trefwoorden van secundaire trefwoorden te onderscheiden en te implementeren én uw trefwoordenselectie uit te splitsen over uw tekstuele- visuele en audiovisuele content.