Een canonical url is een tag die wordt toegevoegd aan de HTML code van een pagina. Deze tag gebruikt u op pagina’s met dezelfde content om duplicate content te vermijden. De canonical tag is een manier om aan Google aan te geven welke pagina er geïndexeerd mag worden en welke niet.

De canonical url wordt standaard geplaatst in de <head> van uw code en ziet er als volgt uit:

<head> <link rel=”canonical” href=”https://authority-agency.com/” /> </head>

Daarnaast is het ook mogelijk om het in de HTTP header te verwerken. Dit gebeurt bij duplicate content in een ander type content zoals bijvoorbeeld een PDF. Uw canonical url ziet er dan als volgt uit:

HTTP/1.1 200
OK Server: nginx Date: Thu, 28 Apr 2016 11:54:25 GMT
Content-Type: application/pdf
Content-Length: 23629
Last-Modified: Fri, 29 Apr 2016 17:47:17 GMT
Link: <http://www.example.com/downloads/whitepaper.pdf>; rel=”canonical”

Hou er wel rekening mee dat momenteel enkel Google deze vorm ondersteunt. Bij andere zoekmachines kan dit dus mislopen.

Wanneer u een canonical url gebruikt is vrij duidelijk: het liefst altijd. Er bestaan geen scenario’s waarin het niet aan te raden is, dus gebruikt het dan best overal om duplicate content te vermijden. Er zijn verschillende vormen van canonical url’s:

  • Zelfverwijzende canonical url: deze gebruikt u wanneer er slechts één versie is van de pagina. U verwijst dan gewoon naar dezelfde pagina.
  • Canonical die verwijst naar een andere pagina: wanneer er meerdere pagina’s zijn met dezelfde of gelijkende content, dan verwijst u in uw canonical naar de pagina die moet geïndexeerd worden.
  • Aparte desktop en mobiel pagina’s: wanneer u een andere pagina heeft voor desktop en mobiel gebruikt u ook een canonical url om dit aan te duiden. Naast de canonical url moet u ook een alternate url gebruiken om de andere versie aan te duiden.
  • Cross-domain canonical tag: deze gebruikt u wanneer het om duplicate content gaat op verschillende domeinen.
Aanbevolen artikel  Wat zijn algoritme updates?

Een canonical url is een handige tool, maar moet uiteraard wel juist gebruikt worden. We geven u nog enkele tips mee om hier optimaal gebruik van te maken:

  • Gebruik volledige url’s, dus met http(s), subdomein en domein, om verwarring te voorkomen.
  • Gebruik maximum één canonical url per pagina. Hier ook weer om verwarring te voorkomen.
  • Zorg altijd dat uw canonical in de <head> sectie staat
  • Verwijs altijd naar een indexeerbare pagina
  • Neem alleen de voorkeursversie van een pagina op

Nu u hier allemaal rekening mee heeft gehouden, zal het niet leuk zijn om te horen dat zoekmachines zich niet altijd aan een canonical url houden. U informeert slechts de zoekmachines en we zien helaas in de praktijk dat het regelmatig voorkomt dat de zoekmachine deze informatie gewoon negeert. Toch geeft het uw meer controle over uw website en loopt het in de meeste gevallen wel goed.