Het is een vraag die we vaker krijgen: zal dé website over vijf, tien jaar nog bestaan? Het antwoord daarop is simpel: neen! Toch zeker over tien jaar. Over vijf jaar zal uw website in ieder geval een totaal andere rol spelen in uw marketingmix en op andere gebieden toegevoegde waarde genereren.

Trouwens, we hoeven hiervoor zelfs geen vijf jaar te wachten: vandaag merken we reeds bij veel bedrijven dat de website enkel nog wordt gebruikt vanuit een rekruteringsperspectief of breder: employer branding… en dus niet meer dient om nieuwe klanten aan te trekken. We leven nu eenmaal in een economisch tijdperk met vooral schaarste aan goede en blijvende werkkrachten en overvloed aan opdrachten.

Mijn inziens zijn er 5 trends in de digitale wereld die websites zoals we deze vandaag kennen compleet overbodig zullen maken of al gemaakt hebben!

Aanbevolen blogartikels

[bibblio style=”bib–split bib–col-2 bib–font-arial bib–size-14 bib–hover bib–4by3 bib–recency-show bib–image-middle bib__module” query_string_params=”e30=” recommendation_type=”optimised”]

Vooreerst Google!

Google is en blijft nog steeds de grootste zoekmotor wereldwijd (China even buiten beschouwing gelaten) voor het zoeken naar informatie en zeker informatie over bedrijven. Ja, het klopt dat Amazon & TMall (opnieuw China) vanuit een bepaald perspectief groter zijn, maar daar kom ik later op terug.

Google heeft het eigenlijk stilletjes aan volledig gehad traag ladende website, slecht geschreven content, foute content, gekopieerde content, ongebruiksvriendelijke websites en websites die gebruikers misleiden. De propositie van Google naar zijn gebruikers, uw mogelijke klanten, is simpel: op de snelste wijze, in het minst aantal stappen de meest relevante, kwalitatieve informatie aanbieden. En elke aanbieder van informatie die Google bewust of onbewust tegenwerkt om deze propositie waar te maken gaat er onherroepelijk uit… of verdwijnt gewoon ergens naar pagina 69 van Google.

Maar Google heeft en zal de komende jaren, maar lees gerust maanden, nog een stapje verder gaan: enerzijds zullen ze ten volle hun A.I. capaciteiten activeren en uitrollen om nog beter websites en content te interpreteren en naar waarde te schatten, anderzijds neemt Google steeds vaker het heft in eigen handen en zal uw content op uw traag ladende website gewoon ‘stelen’ en op hun snelle zoekpagina, in hun perfect uitgewerkte omgeving laten zien aan hun gebruikers. Hu? Denkt u… kijk maar naar onderstaand voorbeeld. De gebruiker krijgt het antwoord op zijn of haar vraag zonder op de website van BAUNAT te zijn gekomen.

Het belang van een merk en impact van ‘branding’ in de online wereld zal dus de komende jaren sterk toenemen, maar dat had u zelf ook al gedacht… uiteraard!

Google steelt niet alleen uw content maar ontwikkelt ook specifieke functionaliteiten die de toegevoegde waarde van uw website gewoon wegkaapt. Denk maar aan Google Flight Search en Google Stock Exchange. U zal maar vliegtickets online verkopen…

Aanbevolen artikel  Waar moet ik een trefwoord integreren op mijn pagina?

We mogen hierbij zeker ook niet Google My Business en zijn component Google Maps vergeten. Google vervangt daarmee niet alleen definitief de ‘Gouden’ of ‘Witte’ gids, maar maakt ook uw website een pak minder relevant, want alle essentiële informatie die de gebruiker nodig heeft over uw bedrijf zal men in de toekomst via Google My Business kunnen vinden.

Iedereen terug naar de markt!

Geef het maar toe: ook u kocht al eens iets bij Coolblue, Bol of Amazon!

Bij ons loopt het nog niet zo’n vaart, maar in het land van Arnold Schwarzenegger en  Mao Zedong is er quasi geen enkele consument meer die online producten opzoekt via Google of Baidu (Chinese zoekmachine). Ze gaan rechtstreeks naar Amazon of Tmall om daar een product te zoeken, te bekijken (virtueel), te reviewen, te bestellen en te leren gebruiken. Google is hier quasi volledig uitgespeeld!

Het is ook logisch! Een online marktplaats is een one-stop-shop waarop de consument quasi alle producten vindt, doorgaans de beste prijs betaalt, alle mogelijke betaalmiddelen kan aanwenden, ultra-snel beleverd wordt en zelfs gratis kan terugsturen (we negeren even de ecologische voetafdruk van dit model). Waarom zou een consument nog de moeite doen om zelf een zoekopdracht in te geven in Google, eerst te moeten kiezen uit 15 al dan niet relevante resultaten, dan waarschijnlijk toch op uw trage website terecht te komen om vervolgens vast te stellen dat u slechts één foto van uw product heeft klaar staan en dan vast te lopen in uw betalingsproces omdat u enkel VISA of Bancontact aanvaardt en ik nu net met iDeal wil betalen? Ahja… ik was uw kleine lettertjes ook vergeten lezen dat u uw standaard levertermijn van 6 dagen niet kunt garanderen en dat retourneren enkel kan mits de verpakking nog niet werd geopend…

De kans dat een consument in de toekomst een afgewerkt product op een individuele website zal aankopen neemt zeer snel af. De toegevoegde waarde die u aanbiedt moet al GIGANTISCH zijn om een consument toch te verleiden op uw platform aan te kopen.

Voor dienstverlenende bedrijven en vooral B2B bedrijven speelt dit uiteraard minder.

Cut the bullshit!

Wist u dat 84% van de online consument geen vertrouwen heeft in de boodschappen en beloftes die u zelf maakt? Ze vertrouwen enkel wat andere consumenten over u vertellen.

Bijgevolg is het compleet irrelevant geworden om uw eigen website aan te wenden om testimonials, reviews en scores te verzamelen en dan ook te publiceren. Dus ook deze toegevoegde waarde van uw website verdwijnt.

Wat u wel kan doen is zorgen voor voldoende testimonials en review op platformen als Trustpilot, Yotpo, Facebook, Google, etc. en deze dan propertjes integreren in uw website.

Aanbevolen artikel  Wat zijn toxic links?

Sociale media worden dialoogplatformen met merken… astemblieft!

Deze titel zegt eigenlijk alles! De moderne digitale gebruikers en zeker de aankomende generatie Gen Z (social media natives) zijn ‘fully interactive’ en ‘conversational’. ’t Is simpel:

“Ik stel nu een vraag en wil nu het juiste antwoord! Of u nu een bedrijf, merk, product, dienst, persoon of dier bent… boeit niet! Ik wil nu een antwoord!”

 En sociale media als platform, door hun aard en werking, vormen zoals voor gebruikers als aanbieder de perfecte plaats om deze interactie aan te gaan. Ook hier verdwijnt dus de toegevoegde waarde van uw website als ‘contact’ platform als sneeuw voor de zon… yes, ook indien u een chatbox heeft op uw website.

Sociale media ontwikkelen zich steeds meer als allesomvattend platform waarop hun gebruikers feitelijk alles kunnen: communiceren, shoppen, bestellen, betalen, reviews geven, uitwisselen, etc.

In China gebruikt elke consument WeChat (ooit begonnen als Chinese variant van Facebook & Whatsapp). Via WeChat communiceren ze met hun persoonlijk netwerk, maar dus ook met bedrijven en merken. Ze kunnen via WeChat betalen, kunnen content opladen en delen, chatten en zelfs elkaars locatie bepalen. We hebben zelf ook gemerkt dat WeChat ook binnen zakelijke context wordt gebruikt om bestanden uit te wisselen en project gerelateerde zaken te bespreken… was even wennen!

Door zijn uitgebreide functionaliteiten heeft WeChat bij veel, neen, bij alle Chinese consumenten de rol van de klassieke website overgenomen.

The robots are coming!

 Hey siri… ik schreef er eerder dit jaar ook al iets over, maar ook Apple’s bimbo en konsoorten zullen de rol van uw website eroderen!

Meer en meer consumenten zullen gebruik maken van digitale assistenten als Siri, Alexa en anderen. De A.I. achter deze assistenten zal opnieuw, zoals Google informatie uit uw website halen, vertalen, interpreteren en op basis hiervan een antwoord formuleren aan zijn/haar gebruiker zonder dat deze ooit op uw website terechtkwam.

De ingebruikname van digitale assistenten verloopt vooralsnog vrij traag, maar met de recente update van Google zou dit wel eens in een serieuze stroomversnelling kunnen komen. Lees zeker ook eens onze white paper over dit thema.

Push the panic button… or not?

Nieje! Paniek is nooit goed: het betreft een evolutie… ik begon met een tijdsframe te zetten van vijf, eerder tien jaar. Meer dan voldoende tijd om uw boeltje op orde te krijgen.

  • Zorg vandaag gewoon voor een propere, snelle, mooie, onderhouden, professionele website
  • Zorg dat uw website SEO-optimaal is (basic + next gen)
  • Zorg voor een leuke, relevante maar opnieuw kwalitatieve aanwezigheid op sociale media
  • Focus op kwaliteit, genereer USP en plaats altijd uw klant centraal

En dan behoort u al tot de enkelen die kans maken ter overleven in de digitale disruptiegolf die ons begint te overspoelen! Of neem gewoon contact op met ons en wij zorgen voor een plaatsje op onze reddingsboot.