Duplicate content wil zeggen dat u op uw website twee pagina’s heeft met identieke content. U denkt vast dat dit u niet zal overkomen, maar denk aan productpagina’s van twee dezelfde producten in bijvoorbeeld een andere kleur. Tenzij u op elke pagina een volledig andere tekst schrijft, is de kans groot dat Google dit ziet als duplicate content.

Is dit erg? Toch wel. Wanneer Google twee pagina’s crawlt die dezelfde content hebben, kan Google niet weten welke pagina er relevanter is dan de andere. Een oplossing hiervoor zou zijn om een canonical tag toe te voegen in uw HTML-code. Zo kan u aan Google aanwijzen welke pagina u belangrijker vindt. Helaas luistert Google hier niet altijd naar, al zeker niet bij grote webshops.

Wanneer Google dus twee dezelfde pagina’s vindt, zal de zoekmachine vaak zélf kiezen welke pagina het belangrijkste is. Dat loopt niet altijd gelijk met uw keuze. De andere pagina zal Google eigenlijk “vergeten”. De webpagina wordt niet meer bekeken en niet meer gecrawlt, waardoor Google hem ook niet meer opneemt in de index.

Dit is een groot probleem, want wil u dat uw pagina verschijnt tussen de zoekresultaten, dan moet uw pagina in de index staan. Vaak is het ook moeilijk om dit achteraf nog recht te trekken.

Hoe kan u duplicate content dan vermijden?

Zorg dat de belangrijkste delen van uw pagina zeker uniek zijn. Denk hierbij aan de paginatitel, meta titel, meta omschrijving, url, inleiding, alt tags en andere zaken. De body tekst mag wel wat gelijk zijn, maar doe toch die extra moeite om hem hier en daar te herschrijven. Zo vermijdt u dat Google uw inhoud ziet als duplicate content en u daalt in de zoekresultaten.

Aanbevolen artikel  Wanneer plaats ik een nofollow of noindex in mijn robots.txt en wanneer verwerk ik deze in de meta informatie van een individuele pagina?