Een halve seconde voor het laden van uw homepagina (meestal de belangrijkste pagina van uw website): dat is de metric die Google hanteert als doelstelling. 

Wat is sitespeed?

Het begint met een goede definiëring van het begrip sitespeed. Kort door de bocht: de tijd die uw website nodig heeft om in te laden en visueel zichtbaar te worden in de browser van de gebruiker. Maar om sitespeed te optimaliseren dient u goed te begrijpen welke componenten uw laadtijden beïnvloeden:

  • Hoelang duurt het vooraleer uw server het eerste teken code doorgeeft?
  • Hoeveel serverrequests kunnen er tegelijkertijd worden gegenereerd?
  • Welke code of data wordt eerst ingeladen?
  • Zijn er externe databronnen (bv. Google Analytics) die de laadtijd beïnvloeden?
  • Hoelang duurt het vooraleer de gebruiker effectief visueel iets te zien krijgt?
  • etc.

Sitespeed benchmarks

Een onderzoek uitgevoerd door Royal Pingdom toont echter aan dat de gemiddelde laadtijd van de homepagina zelfs op de top 100 grootste e-commerce platformen wereldwijd ver boven een seconde ligt en er dus heel wat websites te traag laden.

De vraag is natuurlijk of een halve seconde realistisch of eerder idealistisch is. Onderzoek van Forrester heeft aangetoond dat consumenten verwachten dat een webpagina maximaal 2 seconden in beslag neemt om volledig ingeladen te zijn. Wij raden dus aan om zeker te mikken op een maximale laadtijd van 2 seconden voor de belangrijkste pagina’s. Met laadtijd bedoelen we een volledig ingeladen pagina, zichtbaar voor de gebruiker.

Sitespeed benchmarks

Hoe sitespeed meten?

Google ontwikkelde een makkelijke tool om de laadsnelheid van een pagina te controleren en geeft ook onmiddellijk aan hoe u de laadsnelheid kan verbeteren.

Aanbevolen artikel  Wat is unicorn content?

Controleer uw eigen website, maar zeker ook die van uw concurrenten want dat is de benchmark. Mag het al iets meer geavanceerd zijn? Gebruik dan tools zoals Webpagetest.org. Wilt u het helemaal goed doen, gebruik dan
Google Lighthouse. Daarvoor zal u wel de hulp van uw webbouwer nodig hebben. Gebruik de resultaten van de diverse tests, en vooral de benchmark met uw concurrenten, om in overleg te gaan met uw webbouwer en samen een optimalisatieplan op te stellen.

De impact van sitespeed op zoekmachineoptimalisatie

Er bestaat een rechstreekse correlatie tussen de laadtijden van uw pagina’s en hoe goed deze pagina’s zullen scoren in de zoekresultaten. Technische optimalisatie met als doelstelling uw website sneller in te laden vormt dus een noodzakelijk onderdeel van elke zoekmachineoptimalisatie strategie.

Google heeft zelf aangegeven dat laadtijden op mobiele toestellen één van dé belangrijkste metrics is om uw rankings mee te bepalen.

Niet alleen Google, maar ook uw gebruikers op uw website vinden vandaag zoals eerder gesteld, laadsnelheid primordiaal. Een trage website genereert een slechte gebruikerservaring wat dan weer impact heeft op uw zoekmachineoptimalisatie resultaten.

Eerste hulp bij trage laadtijden

Optimalisatie van sitesnelheid is een vak apart en vandaag echt specialistenwerk. Toch zijn er enkele zaken die u ongetwijfeld zelf, makkelijk kan aanpakken:

Afbeeldingen: de meeste websites maken gebruik van té grote afbeeldingen. Maak ze kleiner, gebruik een hogere compressie of vermijd niet-noodzakelijke visuals.

Hosting: investeer in een degelijke hosting (hoeft geen honderden euro’s te kosten). Een goede server in een goed serverpark doet veel. Wij zijn o.a. fan van Combell voor kleinere KMO-websites.

Aanbevolen artikel  Wat is de Keyword Magic Tool in SEMrush?

Third Party: heel wat websites maken gebruik van plugins, widgets, applicaties van derden. Denk aan: chatbox, analytics, pixels, externe fonts, hubspot, etc. Wees hier kritisch in: zij slorpen namelijk ook bandbreedte op en impacteren dus ook de laadsnelheid van iedere pagina waarop ze actief zijn.

Technische shizzle: redirects & javascript zijn voor de meeste KMO-zaakvoerders een blinde vlek door ’te technisch’ maar ze zijn doorgaans dé oorzaak van een trage website. Hier komt een SEO specialist aan te pas om dit ten gronde te evalueren en te optimaliseren.

Update: in 2020 schakelt Google hier een versnelling hoger en roept de web core vitals in het leven. Lees zeker eens deze blogpost.