Een grote uitdaging met WordPress websites betreft het stabiel houden van de website en de laadtijden. De stabiliteit en laadsnelheid van een website heeft een enorme impact op zowel het SEO potentieel van de website als de effectiviteit van diverse type campagnes.

De stabiliteit van een WordPress site komt soms in het gedrang wanneer gebruikte plugins worden geüpdatet en daardoor niet meer compatibel zijn met ofwel de WordPress software versie, ofwel de gebruikte template ofwel andere plugins die actief zijn op de website.

Kies de juiste WordPress template!

Evident, maar hier beginnen meestal reeds de problemen. Als u een template kiest voor uw website, bijvoorbeeld op ThemeForest, controleer dan of de template en zijn varianten snel laden (bv. met Google pagespeed tester, alhoewel er betere (betalende) tools beschikbaar zijn). Grasduin ook even in het support forum van de template en onderzoek of andere kopers van de template problemen ondervonden met de laadsnelheid. Bekijk ook goed de technische vereisten van uw gekozen template en verifieer of uw hostingpakket daar aan voldoet. Tips nodig voor het bouwen van uw WordPress website? Lees dan zeker ook even deze blogpost.

Geen automatische WordPress updates

Wij bevelen daarom aan om de updates van uw website nooit automatisch te laten gebeuren (dit is een optie in WordPress) maar steeds manueel uit te voeren. Zo heeft u volledige controle en kan u per update bekijken wat de impact op uw website is.  

Verifieer uw plugins

Als u plugins installeert kan u verifiëren of deze plugin compatibel is met uw huidige Wordpress versie. Plugins installeren die dit niet zijn is vragen om problemen, tenzij u heel goed weet waar u mee bezig bent. Ga bij voorkeur onmiddellijk voor een betalende, premium versie van de plugin zodat u voldoende support kunt vragen van de ontwikkelaar bij problemen. Premium versies van plugins hoeven zeker niet altijd duur te zijn: soms bedraagt de fee slechts 5€ per jaar.

Pas uw hosting aan

Dit wordt vaak over het hoofd gezien, maar zorg ervoor dat uw hostingpakket voldoende uitgerust is om uw WordPress website optimaal te hosten. Het activeren van de laatste PHP versie kan al veel microseconden in laadsnelheid winnen. Dikwijls heeft uw hostingprovider ook enkele extra die ze kunnen activeren om uw Wordpress website vanuit uw hosting sneller te doen werken.

Aanbevolen artikel  Sitespeed en zoekmachineoptimalisatie: benchmarks

Vermijd het aantal actieve & geïnstalleerde plugins

WordPress bestaat vooral uit een basisplatform (CMS) waarop een template (look & feel) wordt geplaatst. De twee staan los van elkaar. Quasi voor elke webfunctionaliteit (contact formulier, google analytics, video inpassingen, etc) dient u een plugin te installeren en te activeren. Dit genereert een enorm ‘plug & play’ karakter en een gigantische flexibiliteit tijdens het bouwen van uw website.

Maar er is ook een keerzijde: elke plugin die u installeert is een stukje code die dient te worden uitgevoerd en dus resources vraagt van de server en browser. Bijgevolg heeft elke plugin impact op de snelheid van uw website. Ook werd niet elke plugin even goed en optimaal gebouwd, u zal hier visueel niets van merken, maar soms gebruikte men verouderde coderingsprincipes wat opnieuw de performantie beïnvloed.

Probeer dus het aantal actieve plugins te vermijden en verwijderd ook effectief plugins die u niet gebruikt.

Verklein uw afbeeldingen

Dit is een van de meest voorkomende zaken die de laadsnelheid van WordPress websites beperkt: de grootte van de gebruikte afbeeldingen. Het betreft trouwens niet alleen de afbeeldingen die u effectief ziet op uw pagina’s, het betreft alle afbeeldingen in uw media archief: sommige templates laden ook afbeeldingen in die niet weergegeven worden op uw pagina maar beperken zo wel de laadsnelheid. U kan ofwel manueel al uw afbeeldingen verkleinen of hiervoor een handige plugin inschakelen. Er zijn twee plugins die we hiervoor kunnen aanbevelen: Smush en Imagify. Beide plugins optimaliseren uw afbeeldingen onmiddellijk bij upload en kunnen in bulk alle bestaande media in uw archief optimaliseren. Voor optimaal effect neemt u best onmiddellijk de betalende versie.

Caching & bestandsoptimalisatie

U kan heel wat aparte plugins gaan gebruiken om afbeeldingen te verkleinen, javascript te minimaliseren en CSS te optimaliseren. Maar zoals eerder vermeld is het aantal actieve plugins ook nefast voor de stabiliteit en de snelheid. Er bestaan vandaag all-round plugins die meerdere zaken in-één-keer aanpakken. Er zijn twee plugins die we hiervoor kunnen aanbevelen: W3 Total Cache (meest gekende) en WP Rocket. Deze laatste is enkel tegen betaling te gebruiken. Beide plugins optimaliseren en verkleinen zowel uw javascript & css bestanden en bieden een cache functionaliteit aan. Wijzelf gebruiken voor onze eigen website WP Rocket.

Aanbevolen artikel  Google verandert de SEO spelregels!

Verkleinen van javascript? WordPress en de meeste templates maken gebruik van heel wat javascript om de website op te bouwen. Deze javascript code wordt al gauw heel zwaar omdat enerzijds alle verschillende ontwikkelaars die bijdragen aan uw website (ontwikkelaar WordPress, ontwikkelaar template, ontwikkelaar plugins, etc) niet altijd optimale code schrijven en de verzameling aan uiteindelijk javascript zo nooit in zijn geheel wordt geoptimaliseerd. De eerder vermelde plugins nemen alle javascript samen, maken er een mooi pakketje van en verlagen zo de impact op de laadtijd van uw pagina’s. Hetzelfde geldt trouwens voor uw css bestanden.

Let wel goed op met het instellen van dit soort plugins: enige technische bagage is gewenst om dit correct uit te voeren. Het gebeurt vaak dat door een slechte installatie of configuratie van dit soort plugins een volledige template en dus website stopt met werken. En dan bent u verder van huis.

Activatie van CDN

U kan, net zoals alle grote eCommerce websites, een CDN activeren. Een CDN is een netwerk van servers wereldwijd waarop een kopie van uw website wordt geplaatst. Deze servers zijn doorgaans veel sneller dan de server waarop u zelf uw website host. Wanneer een gebruiker uw website bezoekt wordt uw website niet vanop uw eigen server ingeladen, maar vanop een CDN server, die dus sneller is. Als die gebruiker uit bijvoorbeeld Nederland komt, wordt de CDN server in Nederland aangesproken en niet in België (of omgekeerd), wat de snelheid weer ten goede komt.

Op zich is het activeren van een CDN een zeer technisch huzarenwerkje, maar gelukkige bieden de plugins W3 Total Cache & WP Rocket een makkelijke manier om uw CDN te activeren. U kan makkelijk een CDN dient voor WordPress aankopen bij aanbieders zoals StackPath die reeds vanaf 15€ per maand een CDN netwerk aanbiedt.