De wereld staat effectief op zijn kop wanneer Google maanden op voorhand een grote wijziging aankondig in zijn Search Eco Systeem. Normaal worden bijsturingen van het algoritme dat bepaald wie bovenaan in de zoekresultaten staat pas de dag zelf of zelfs een dag later heel summier aan de SEO wereld bekend gemaakt… doorgaans veel te laat, want de met bloed, zweet en tranen opgebouwde SEO waarde is dan al geïmpacteerd.

Maar goed, Google communiceerde dus recent op hun eigen blog dat er volgend jaar een significante bijsturing komt aan hun algoritme. Ze zullen nooit exact vertellen welke bijsturingen, maar communiceren wel over de ‘aard’ van de update.

All hail user experience!

Een echte koerswijziging vind ik het persoonlijk eigenlijk niet! Ze gaan veel meer waarde hechten aan de gebruikerservaring van de bezoekers op uw website en dit nog meer laten doorwegen in hun ranking factoren. Ze noemen dit nieuwe element ‘page experience signal’.

The page experience signal measures aspects of how users perceive the experience of interacting with a web page.

Google Blog

Deze nieuwe rankingfactor zal een combinatie zijn van elementen die we al kennen en reeds linkten aan de gebruikerservaring (mobiel-vriendelijkheid, veiligheid & privacy, toegankelijkheid van content) en de recent door Google gelanceerde ‘Core Web Vitals’.

U hoort het bij het lezen van voorgaande paragraaf volledig in Keulen donderen?

Geen probleem… even pauze en volgend Google filmpje bekijken en dan onderaan verder lezen om uw to do’s te bepalen!

Core Web Vitals anyone?

De core web vitals zijn metrics zoals de laadtijd van uw pagina, hoe snel een pagina interactief wordt en hoe stabiel uw content blijft. De algemene performantie van uw website en individuele pagina’s vormen al langer een belangrijke factor bij het bepalen van uw rankings, maar Google bundelt deze nu in een nieuw begrip.

Aanbevolen artikel  Fred update van het Google Algoritme impacteert ook Belgische websites

Het is u mogelijks ontgaan, maar als u naar uw Google Search Console paneel kijkt zal het u opvallen dat daar sinds enkele weken een nieuw rapport werd toegevoegd, dat van de core web vitals. Als Google iets toevoegt aan hun eigen search console is het menens… net zoals met A.M.P. trouwens…

We know… zeer technisch, maar als u zelf aan SEO doet zal u zich toch moeten verdiepen in deze materie… of een goede webbouwer kennen die zich in dit soort zaken verdiept.

Remember Rankbrain?

Nogmaals, voor mij is deze koers, ik noem het bewust geen koerswijziging, niet verrassend! In 2015 maakte Google reeds de Rankbrain ranking factor bekend. Rankbrain is een machine learning algoritme dat de similariteit tussen zoekresultaten interpreteert en vooral de content van zoekresultaten en dus websites bekijkt vanuit een menselijk perspectief… en dus beroep doet op signalen die wijzen op een positieve of negatieve gebruikerservaring… so what’s new?

Fair deal?

Maar bon… het is mijns inziens wel een goede zaak dat kwaliteit, relevantie en de gebruikerservaring (meer) bepalend worden voor hoe hoog content scoort. Dit kan de gebruiker, u dus, alleen maar ten goede komen. Het zal de kwaliteit van SEO bezoekers alleen nog maar verhogen… maar de kans bestaat dat u er minder zal ontvangen.

What to do?

Hoe kan u al anticiperen op deze update, want een verwittigd man/vrouw/ondernemer is er twee waard!

  1. Neem SEO serieus! Het is niet enkel wat trefwoordjes aan blogposts toevoegen en linkjes leggen. Wij hebben bedrijven volledig zien wegkwijnen online doordat Google zijn algoritmes plots verandert (zie medic update)
  2. Ga voor unicorn content. Geen idee wat dit is, lees u hier dan in
  3. Implementeer E.A.T. Ook geen idee wat dit is, lees u hier dan in..
  4. Ontwikkel een technische roadmap voor uw website! Werk met uw webbouwer aan uw website performantie, benchmark met de concurrentie en doe beter!
  5. Durf de gebruiksvriendelijkheid van uw website te auditeren, kill your darlings! Schakel desnoods hiervoor een expert in. Neem zeker eens contact op met Lieven Degrauwe van Uxpertise
  6. Zorg ervoor dat de mobiele versie van uw website ‘state of the art’ is
  7. U heeft een blog of uitgebreide nieuwssectie op uw website? Implementeer A.M.P. Ontdek hier wat dit is.
  8. Ga aan de slag met tools als Hotjar en Semrush. Zonder tools bent u gewoon blind… ze zijn gratis en geven u heel wat relevante inzichten en actiepunten ter optimalisatie van uw content en gebruiksvriendelijkheid!
Aanbevolen artikel  Wat is het belang van mobile first?

Bovenstaande acties bereiden u niet alleen voor op de nakende updates, ze zullen u vandaag al in de SEO hemel knallen en een niet te onderschatten voordeel geven tegenover uw concurrenten. Zeg niet dat we u niet gewaarschuwd hebben!

Waarom is SEO marketing belangrijk?


Hulp nodig bij uw SEO Marketing strategie & implementatie? Bel me gerust even op, stuur een mailtje op alexander.schmitt@authority.biz of bekijk even mijn bio pagina. Tijdens een eerste vrijblijvend gesprek bespreken we uw SEO case.


Onze SEO dienstverlening kan worden aangeboden met ondersteuning van de Vlaamse KMO portefeuille. KMOP registratienummer: DV.A217325